joi, 4 octombrie 2012

NONI - pomi cu fructe benefice

Copac noni
Copacul Noni (Morinda Citrofila), este originar din S-E Asiei, dar s-a extins pe toate suprafetele globului datorita capacitatii sale de a se adapta climelor mai reci si vantului.
Copacul creste pana la o inaltime de 10 m.  
Fructele sunt de marimea unui cartof avand o forma de sincarp(mai multe fructe la un loc) care de la culoarea verde se transforma in alb sau galben. De la copacii noni se folosesc fructele, pentru a face suc, frunzele si coaja in remedii medicale benefice oamenilor. Coaja fructelor, in ASIA, se foloseste ca nutritiv pentru animale. Fructele au un gust ciudat cand ajung la maturitate si au un miros nu foarte placut. Sunt bogate in vitaminele: C,A,Fe,K,Ca,Na, Se. Se foloseste in confectionarea cosmeticelor avand un efect de hidratare iar in domeniul agricol se holoseste pe post de fertilozator.
Sucul se bea pe stomacul gol cu proprietati de calmare.
Noni fruct si floare
Semintele din fruct au o forma de triunghi , sunt pline cu aer, de aceea plutesc deasupra apei si au o culoare brun-roscata. Semintele contin acid linoleic si se pot consuma prajite.

Fructe noni
Florile la noni raman pe tot parcursul anului, sunt sub forma de trompeta de culoare alba. Sunt folosite sub scop de ornament.
Frunzele sunt ca cele de la lamai, se folosesc ca ceaiuri pentru tratarea febrei, tusei, racelii, tratarea diareei. In acelasi timp, frunzele se pot consuma cu preparate din orez si peste.